Turbūt ne vienas iš mūsų esame girdėję patarimų, kad sėklų geriau nekepti, nes aukštoje temperatūroje jos išskiria kanserogenines medžiagas, kurios kenkia mūsų sveikatai. Tačiau ar visos sėklos neatsparios aukštai temperatūrai? Ar tai galioja ir linų sėmenims?
Lino sėklos pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl daugelio privalumų sveikatai. Linų sėklų galima rasti nesmulkintų arba sumaltų, taip pat iš jo spaudžiamas linų aliejus.
Linų sėklos yra universalus maistas, kurį galima pabarstyti ant košės, įdėti į kokteilį ar salotas. Į kepinius, tokius kaip blynai, bandelės, sausainiai, įdėjus linų sėmenų, ne tik padidėja gaminio traškumas, bet ir gaminio maistinė vertė. Receptuose naudojamus riebalus galima pakeisti linų sėmenų miltais. Santykis turėtų būti 3:1, tai reiškia, kad pusantro puodelio maltų linų sėmenų gali pakeisti pusę puodelio sviesto, margarino ar kepimo aliejaus.
Ar saugu kepti linų sėmenis?
Atsakymas: taip! Linų sėmenys ir linų sėmenų miltai puikiai tinka kepimui. Nors linų sėmenų aliejus neturėtų būti kaitinamas aukštoje temperatūroje, kadangi jis lengvai oksiduojasi ir praranda daug naudingų medžiagų, tačiau pasirodo, kad tai negalioja pačioms linų sėmenims ir jų miltams.
Linų sėmenys savo unikalia sudėtimi skiriasi nuo daugumos kitų sėklų. Linų sėmenyse gausu alfa-linolenio rūgšties ir maistinių medžiagų – lignano fitonutrientų, kurie stebėtinai stabilūs karščiui. Tyrimai rodo, kad Omega-3 riebalų rūgštys, esančios linų sėmenyse, yra atsparios oksidacijai net ir kaitinant jas 60 minučių 350 laipsnių karštyje.*
Ar linų sėmenys išlieka naudingi sveikatai net ir naudojant juos gaminiuose?
Kepiniai, kuriuose yra sveikų linų sėmenų, įprastai neturi daug naudingų maistinių medžiagų, esančių pačiose sėklose. Tam, kad mūsų organizmas jas virškintų ir pasisavintų medžiagas esančias linų sėmenyse, jos turi būti maltos. Taip yra todėl, kad linų sėmenys turi kietą, blizgantį apvalkalą, kurį sunku suskaldyti net ir stipriai kramtant, o mūsų organizmas pats jų suvirškinti negali.
Tam, kad išsilaikytų visos linų sėmenų miltų gerosios sąvybės kepinuose, tinkamai laikykite maltus linų sėmenis. Jiems idealiausia tamsi ir vėsi vieta. Tam gera vieta – šaldytuvas. Laikant juos šiltai ir ilgai, linų sėmenų miltai oksiduojasi, įgauna kartų skonį, tampa nebeskanūs ir nebe tokie naudingi organizmui.
ŠALTINIAI:
Ratnayake WMN, et al. The Journal of Nutritional Biochemistry. 1992; 3: 232-240.
How to cook with flax? – https://www.healthyflax.org/recipes/how-to.php