Paleo pusryčiai: kuo pakeisti įprastą košę

Avižos dažnai laikomos sveiku maistu ir ypač akcenuojama, jog tai puikus pusryčių pasirinkimas. Jos vertinamos tikriausiai todėl, kad jose yra labai mažai riebalų, nėra cholesterolio ir daug skaidulų. Mums įprasta manyti, kad būtent šios maisto savybės yra būtinos palaikyti gerą sveikatą ir savijautą. Tačiau dar kartą įsidėmėkime – maistiniai riebalai ir cholesterolis mums nėra blogi. Skaidulos yra gerai, bet avižos yra ne vienintelis skaidulų šaltinis – yra daugybė vaisių ir daržovių, kuriose gausu skaidulų.

Valgant Paleo pusryčius galite gauti daug daugiau naudingų medžiagų, nei valgant įprastą avižinę košę, net ir pagardinus ją vaisiais ar riešutais. Žemiau pateikiame keletą Paleo pusryčių variantų, kuriais rekomenduojame pakeisti įprastą grūdų košę.


1. Omletas

Tai Paleo pusryčių klasika. Vidutiniška porcija susideda iš 3 kiaušinių, saujos žalių špinatų ir pusę puodelio smulkintų svogūnų. Omletas kepamas su šaukštu sviesto. Kuo daugiau papildomų daržovių (saldžių bulvių, cukinijų) įdėsyte į omletą, tuo ji bus maistingesnė.

Omleto maistinė vertė:

  • Angliavandeniai: 9 gramai,
  • Riebalai: 26 gramai,
  • Proteinai: 21 gramai
  • Vitaminai: B2 (70% RDA), B5 (49% RDA), Fosforas (40% RDA), Vitaminas B6 (33% RDA), Vitaminas A (80% RDA) ir kiti.

2. Rūkyta lašiša su avokadu

Nusibodo kiaušiniai? Išbandykite rūkytą lašišą su puse avokado. Išties skanus derinys. Žemiau pateikiama informacija apie 4 rūkytos lašišos griežinėlius su puse avokado ir keliais vyšniniais pomidorais.

  • Angliavandeniai: 5 gramai,
  • Riebalai: 25 gramai,
  • Proteinai: 23 gramai
  • Vitaminai: B3 (54% RDA), B5 (46% RDA), B6 (43% RDA), B12 (162% RDA), Vitaminas A (27% RDA), Fosforas (41%) ir kiti.

3. Saldžios bulvės su šonine

Bulvės nėra draugiškos keto. Paleo labiau vertina saldžias bulves. Nors kartais galima valgyti ir baltas. Pusryčiams: supjaustykite vieną saldžią bulvę, pagardinkite norimais prieskoniais, kmynais ir kepkite ją keptuvėje kol suminkštės. Iškepkite šoninę iki norimo traškumo ir mėgaukitės! Jei norite mažesnio angliavandenių kiekio, bulves galite pakeisti bet kuria kita mėgstama daržove. Šoninės riebaluose kepti brokoliai ypač skanu pusryčiams!

Maistinė vertė:

  • Angliavandeniai: 60 gramų,
  • Riebalai: 9 gramai,
  • Proteinai: 17 gramai
  • Vitaminai: B1 (34% RDA), Fosforas (50% RDA), Vitaminas A (90% RDA), Vitaminas K (674% RDA), Magnis (39% RDA) Manganas (50 % RDA) ir kiti.

Avižos nėra tokios naudingos kaip sakoma

Ar avižos geriau už rytinį krosaną su puodeliu kavos gardintos pienu? Absoliučiai taip. Bet ar jos geriausia, ką galite valgyti pusryčiams? Toli gražu ne!

Štai palyginimui įprastos 1 puodelio avižų košės maistinė vertė:

  • Angliavandeniai: 47 gramai,
  • Riebalai: 5 gramai,
  • Proteinai: 10 gramai
  • Vitaminai: B2 (11% RDA), B5 (18% RDA), Magnis (147% RDA), Fosforas (33% RDA), Vitaminas B6 (6% RDA), Vitaminas A (0% RDA) ir kiti.

Avižų košė pasižymi dideliu mangano kiekiu, kiek didesniu magnio ir cinko kiekiu. Tačiau maitinantis Paleo mityba, mes šių elementų gauname valgydami daugiau daržovių ir vaisių.

Mitybos požiūriu avižos iš tikrųjų nėra tokios naudingos, netgi atvirkščiai, yra keletas svarbų dalykų, apie kuriuos nepasako dietologai. Iš daugybės Paleo ir Keto produktų galite pasigaminti tokius pusryčius, iš kurių gausite platesnę maistinių medžiagų įvairovę.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *