Vaisiai Paleo Mityboje

Daugelis dietistų rekomenduoja gerti vaisių kokteilius, nes iš jų gauname daug vitaminų ir mineralų, todėl būsime sveiki. Vaisiai mažai kaloringi, todėl teigiama, kad tai puikus maistas metant svorį. Tačiau vaisiuose daug cukraus. Kyla klausimas: ar tikrai vaisiai turi tokį teigiamą poveikį?

vaisiai paleo

Remiantis paleo mitybos principais, cukrus, o ypač cukraus fruktozė turėtų būti ribojami, nes ji gali sukelti ne vieną problemą. Tačiau priešingai nuo maisto neįeinačio į paleo mitybos racioną, cukrus yra ir naudingas. Dėl šios priežasties gali būti sunku suprasti cukraus vaidmenį paleo mityboje.

Šiuolaikiniuose mitybos įpročiuose suvartojamo cukraus kiekis yra didelis. Turime tiek daug saldžių vaisių, jų sulčių, įvairių gėrimų, saldainių ir pan. Nors gali pasirodyti, kad vaisiai yra sveikas maistas, taučiau nereikėtų pamiršti, kad vaisiuose yra ne tik gliukozės, bet ir fruktozės. Kuos skiriasi gliukozė nuo fruktozės?


Gliukozė ir fruktozė

Natūrali fruktozė kaip ir gliukozė, tai cukrus randamas vaisiuose, daržovėse. Pagal Paleo tik gliukozė yra laikoma geruoju cukrumi, nes tik ji panaudojama visų mūsų kūno ląstelių energijai. Geriausias gliukozės šaltinis yra krakmolingos daržovės. Jas mūsų protėviai vartojo kaip puikų energijos šaltinį. Žinoma, tačiau nereikėtų pamiršti, kad dauguma krakmolo šaltinių, tokių kaip grūdai, ankštiniai augalai yra nenaudingi mūsų organizmui.

Fruktozė dabar yra dažniau išgaunama pramoniniu būdu. Ji randama kukurūzų, klevų sirupuose. Tokia fruktozė yra vadinama „pridėtiniu cukrumi”, kuris daugumą maisto produktų padaro labai malonų mūsų skonio receptoriams.


Kodėl vertėtų vengti fruktozės?

  1. Fruktozė metabolizuojama tik kepenyse ir mūsų ląstelės nenaudoja jos energijai. Taigi, fruktozė ne tik bevertė mūsų organizmu, tačiau ji dar ir apkrauna kepenis, kadangi jos fruktozę turi pakeisti į riebalus ir nusiųsti į riebalų ląsteles.
  2. Fruktozė reaguoja su mūsų organizme esančiais baltymais ir polinesočiaisiais riebalais. Ši reakcija sukuria junginius, kurie sukelia oksidacinę žalą mūsų ląstelėse ir galiausiai uždegimą, kuris yra daugelio lėtinių ligų veiksnys.
  3. Fruktozė padidina šlapimo rūgšties gamybą, kurios perteklius gali sukelti podagrą, inkstų akmenligę ir sukelti hipertenziją.
  4. Fruktozės perteklius sukelia žarnyno disbalansą ir skatina patogeninių bakterijų dauginimąsi.
  5. Fruktozė sukelia atsparumą leptinui. Leptinas tai hormonas, kuris kontroliuoja apetitą ir medžiagų apykaitą, kad išlaikytų normalų svorį. Atsparūs leptinui žmonės linkę priaugti svorio.
  6. Fruktozė yra vėžinių ląstelių energijos šaltinis.
vaisiai paleo


Kiek ir kokius vaisius valgyti?

Fruktozė esanti vaisiuose ir daržovėse, vartojama nedideliais kiekiais mūsų mityboje labai ilgą laiką. Mūsų organizmas puikiai tvarosi su mažu jos kiekiu. Kiekis, kai fruktozė pradeda mums kenkti kiekvienam žmogui skiraisi, priklausomai nuo daugybės veiksnių, tačiau daugumai žmonių pakanka 50g fruktozės per dieną, tai maždaug 4 saujos dydžio vaisiai per dieną.

Paleo mitybos vaisių sąrašas:

  • Obuoliai
  • Citrusininiai vaisiai
  • Visos uogos
  • Bananai
  • Kivi
  • Vynuogės
  • Persikai
  • Melionai, arbūzai
  • Ličiai,
  • Pomidorai

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *