Paleo produktai, kurie turėtų atsirasti tavo virtuvėje

Po dviejų metų domėjimosi Paleo mityba nebeįsivaizduoju savo virtuvės be dalies produktų, kurių seniau mano virtuvėje nebūdavo arba būdavo užslėpti kažkur giliai spintelėje ar šaldytuve ir labai retai naudojami. Šiuo produktų sąrašu noriu pasidalinti su jumis ir parekomenduoti juos įtraukti į savo maisto gaminimo procesą jei norite džiaugtis sveikos mitybos nauda.

Pateiksiu informacijos iš kur kai kuriuos produktus perku. Noriu užtikrinti, kad tai nebus reklama, o tik palengvinimas tiems, kurie jų ieškos, kadangi teko apeiti ne vieną parduotuvę, tam, kad rasti geriausią kokybės ir kainos variantą.


Sviestas GHI

Nors pieno produktai nėra Paleo maistas, tačiau sviestas Ghi yra puikus Paleo produktas, kadangi jis apdirbtas taip, kad jo laikyti pieno produktu jau nebegalima. Jis gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, kol išgaruoja visas vanduo ir atsiskiria pieno baltymai. Ghi išlaiko labai aukštą kepimo temperatūrą, nes jame nėra vandens, pieno baltymų ir pieno cukraus, kurie dega apie 125°C temperatūroje. Jį naudoju kepimui keptuvėje, lydau, jei reikia tešlai, ar kepant žuvį, mėsą orkaitėje.

Kadangi sviesto Ghi kaina šiek tiek didesnė nei įprasto sviesto ar aliejaus, tai dažniausiai jo „užsiperku“, kai būna akcija.


Alyvuogių aliejus

Nerafinuotas, šaltai spaustas, aukštos kokybės pirmo spaudimo alyvuogių aliejus yra vienas iš nedaugelio augalinių aliejų tinkamų Paleo mityboje. Būtent nerafinuotas aliejus yra natūralus, apdirbtas minimaliai, o tai yra arti to, kokį maistą valgė mūsų protėviai. Labiausiai vertinami tie aliejai, kurie yra švieži, parduodami tamsiuose buteliuose ir kurie ilgai neužsibūna parduotuvės lentynoje.

Aliejaus laikymas: Aliejų patariama laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, kad nesioksiduotųsi. Šaldytuvas aliejui taip pat puiki vieta.

Alyvuogių aliejų dažniausiai naudoju salotoms. Taip pat puikiai tinka padažams, pavyzdžiui Paleo majonezui gaminti.


Kokosų aliejus

Kokosų aliejus tai aliejų karalius. Jame randama 92% sočiųjų riebalų. Jis išlieka stabilus jį kaitinant, todėl tinkamas kepimui. Mūsų parduotuvėse galima rasti rafinuoto ir nerafinuoto kokosų aliejaus. Paleo mitybos specialistai rekomenduoja rinktis nerafinuotą kokosų aliejų. Toks aliejus turi pakankamai intensyvų kvapą ir aromatą. Dėl to jį kepimui naudoju labai retai, tačiau beveik visada renkuosi jį gamindama Paleo skanumynus. O kartais ir kaip kūno kremą. 🙂


Migdolų miltai

Kokosų miltus naudoju kaip alternatyvą įprastiems kviečių miltams. Nors jų „sukibimas“ silpnesnis, tačiau įdėjus daugiau kiaušinių, ar įmaišius šiek tiek kokosų ar Tapijokos miltų patiekalai gaunasi tikrai neblogi. Tiesa, jie brangoki, tačiau patiekalai, kuriuose reikalingi miltai, nėra tokie populiarūs Paleo mityboje, todėl šių miltų užtenka ilgam. Dažniausiai iš jų gaminu Paleo pyragus, blynus – širdutes (puikiai tinkančius pusryčiams), citrininius keksiukus, cinamonines bandeles.

Verta nusipirkti didesnį kiekį šių miltų, kadangi kaina būna mažensė, ir laikyti stikliniame inde tamsioje vietoje. Dažniausiai perku iš Riešutaijums.lt 1 kg kaina apie 11 eurų.

Tapijokos miltai

Tapijokos miltai tai alternatyva krakmolui. Tai nėra grūdai, ankštiniai augalai ar bulvės. Jie gaunami iš kasavos šaknies, todėl juose nėra glitimo. Jie nedideliais kiekiais gali būti naudojami didesniam tešlos sukibimui gauti. Įmaišau juos į tešlą gamindama Paleo blynus, kai kuriuos pyragus ir Paleo picą.

Verta paminėti, kad tapijokos miltai – tai gausus angliavandenių šaltinis, tačiau juose mažai baltimų ir kitų maistinių medžiagų. Jeigu Paleo mitybos laikotės norėdami numesti svorio, tuomet tapijokos geriau atsisakyti. Jei tai nėra jūsų tikslas, tuomet tapijokos namie verta turėti tam, kad galėtumėte paįvairinti patiekalus.

Dažniausiai tapijokos miltus perku Livin parduotuvėje. Tiesa, Asorti parduotuvė parduoda šiuos miltus pigiau, tačiau jie šiek tiek skiriasi nuo Livin miltų.

Sėmenų miltai

Sėmenų miltai taip pat puiki grūdų miltų, tokių kaip, kvietinių, ryžių, alternatyva. Juose daug omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų. Sėmenų miltus naudoju košei, Paleo desertams gaminti ir duonai kepti. Patiekalai iš sėmenų miltų išties sotūs.

Linų sėmenis patariama laikyti stikliniame inde, šaltoje, vėsioje vietoje, kadangi šviesoje jie greitai oksiduojasi. Šaldytuvas – puikiausia jų laikymo vieta.


Šį sąrašą dar pildyčiau įvairomis daržovėmis, vaisiais, riešutais, mėsa ir kiaušiniais. Tačiau šiuos produktus nesunku įsivaizduoti pas daugelį šaldytuvuose.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *