Ką reikia žinoti apie soją?

Jei sekate tai, ką rašo maisto pramonė, tikriausiai vis dar tikite, kad soja – vertingas maistinis augalas – duoda naudos sveikatai ir kad naudinga bent šiek tiek jos suvartoti. Galų gale, kas gali būti blogo nekaltame sojų piene ar veganiškame sūryje tofu?

Viskas iš tiesų yra šiek tiek kitaip, nei įpratę matyti per televizorių ir skaityti populiariuose puslapiuose apie maistą. Visa tai, ką manote apie soją, yra daugelio metų kruopščios rinkodaros rezultatas, kuris veikia taip gerai, kad dabar visi yra įsitikinę, kad tai – super maistas, galintis išmaitinti pasaulį ir tausoti aplinką. Jei nueisite į vietinę sveiko maisto parduotuvę, pamatysite, kad beveik kiekvienas supakuotas produktas yra pagamintas sojos pagrindu.

Pagrindinės priežastys, kodėl turėtumėte vengti sojos, yra tos pačios priežastys, kodėl turėtumėte vengti kitų grūdų ir ankštinių augalų:

Lektinai išbalansuoja mūsų jautrumą leptinui (alkio ir energijos sąnaudų signalus), todėl mūsų smegenys mano, kad yra alkanos, net jei mūsų kūnas turi daugiau nei pakankamai kalorijų. Atsparumas leptinui gali sukelti atsparumą insulinui, o tai savo ruožtu gali sukelti daugybę problemų, dar žinomų kaip metabolinis sindromas.

Fitatų kiekis sojoje taip pat yra labai didelis. Fitatai jungiasi su mineralais, tokiais kaip cinkas, kalcis, geležis ir magnis, todėl mūsų organizmas jų neįsisavina.

Daugiau apie grūdų ir ankštinių augalų savybes galite paskaityti čia.


Sojos vartojimas Azijoje

Turbūt teko girdėti, kad azijiečiai reguliariai vartoja didelius kiekius sojos. O tuo pačiu jie yra sveikesni ir gyvena ilgiau. Maisto pramonė be abejonės tai susiejo su sojos vartojimu, kad patikėtume jos nauda sveikatai.

Iš tikrųjų azijiečiai valgo nedidelius sojos kiekius ir didžioji jos dalis yra fermentuota. Tinkamai fermentuojant pupeles ir grūdus, jie paprastai praranda daug lektino ir fitatų. Nefermentuotą soją azijiečiai dažniausiai vartoja kaip ingredientą žuvies sultinio sriubose, kuriame yra labai daug mineralinių medžiagų ir kurios šiek tiek atsveria sojos poveikį.

Be to, azijiečiai paprastai nevalgo rudųjų ryžių ir renkasi rafinuotus baltuosius ryžius. Tik pagalvokit, pas mus įprasta manyti, kad rudieji ryžiai yra daug sveikiau už baltuosius ryžius. O ištiesų, tai rafinuoti ryžiai praranda didžiąją dalį toksinio poveikio. Žinoma, valgant didelius kiekius ryžių vis tiek suvartojama daug angliavandenių.


Goitrogeninis sojos poveikis

Visų pirma apie pačią savoką – goitrogeninis efektas. Tai kai tam tikri maisto produktai mažina jodo įsisavinimą, sydliaukė praranda gebėjimą tinkamai panaudoti jodą, o tai gali sukelti hipotirozės problemų.

Jei turite hipotirozę – nepakankamą skydliaukės veiklą, sulėtėja visa jūsų medžiagų apykaita. Jums nuolat šalta, turite mažai energijos ir dėl susilpnėjusios imuninės sistemos pasigaunate beveik bet kokį virusą.

Vertėtų paminėti, kad goitrogenų turi ne tik soja. Jų yra ir tokiose daržovėse kaip brokoliai, žiediniai kopūstai, kopūstai, Briuselio kopūstai. Tačiau šių daržovių virimas pašalina daugumą goitrogenų, o sojos mes neverdame. Žinoma, daugumoje daržovių yra tam tikrų toksinų, todėl visada verta valgyti daug įvairių, o ne visada tas pačias daržoves.


Proteazės inhibitorai

Sojoje taip pat yra proteazės inhibitorių, dar vadinamų tripsino inhibitoriais. Šie toksinai blokuoja fermentų, atsakingų už tam tikrų baltymų virškinimą, veikimą, tačiau tai taip pat gali sukelti daugybę kitų problemų.

Naudojant soją vyksta nesuvirškintų baltymų pūvimas žarnyne, o sumažėjęs aminorūgščių išsiskyrimas neigiamai veikia kasą ir stimuliuoja kitas endogenines sekrecijas.


Sojos ir estrogenai

Sojoje yra augalinių estrogenų izoflavonų pavidalu, kurie padidina estrogenų kiekį mūsų organizmuose, dėl to mažėja testosterono kiekis. Šie hormonai konkuruoja, todėl daugiau vienų reiškia mažiau kitų.

Estrogenų poveikis moterims:
Didelis estrogenų kiekis gali sutrikdyti jūsų mėnesines, vaisingumą ir sukelti krūties vėžio riziką.

Estrogenų poveikis vyrams:
Testosterono ir estrogeno disbalansas vyrams gali lemti mažesnį libido, riebalų kaupimąsi aplink juosmenį ir energijos, ištvermės bei vyriškumo praradimą ir net vyrų krūtų augimą.


Kai kurie vegetarai teigia, kad mėsos valgymas alina ir galbūt net naikina planetą ir, kad mėsos baltymų pakeitimas soja yra gera alternatyva. Dabar pažiūrėkime iš kitos pusės: sojų pasėliai yra bene žalingiausi iš visų monokultūrų ( monokultūra – žemės ūkyje taikoma praktika dideliuose žemės plotuose ilgą laiką auginti vienos rūšies augalus ). Jie alina dirvožemį iš jo atimdami maistines medžiagas, sojų pupelėms auginti aktyviai naudojami pesticidai ir dabar beveik visos sojos yra genetiškai modifikuotos. Didžioji jo dalis skiriama gyvuliams šerti, kurie soją valgydami suserga. Tai dar viena priežastis nevalgyti fermose auginamų gyvūnų mėsos.

Saugokime save ir savo aplinką nuo sojos.