Pieno ir jo produktų nauda organizmui yra dažnai diskutuojama tema. Kalbant apie paleo mitybos požiūrį į pieną, paleo mitybos piramidėje jo nerasime. Šiame straipsnyje aptarsime, kokį poveikį pienas daro mūsų organizmui.
Prisiminkime kas yra pienas
Pienas tai daug maistinių medžiagų turintis maistas, kurį gamina žinduolių pieno liaukos. Tai yra pagrindinis jaunų žinduolių, įskaitant ir žmones, mitybos šaltinis, kol jie dar negali virškinti kieto maisto. Ankstyvas laktacijos pienas vadinamas priešpieniu. Jame yra antikūnų, kurie stiprina imuninę sistemą ir taip sumažina daugelio ligų riziką. Jame yra daugybė kitų maistinių medžiagų, įskaitant baltymus ir laktozę.
Paleolito epochoje žmonės nevartojo jokių pieno produktų, išskyrus, žinoma, kūdikius, kurių pagrindinis maistas – mamos pienas. Mūsų protėviai nevartojo pieno, nes buvo tiesiog nepraktiška melžti laukinius gyvūnus. Juos daug vertingiau buvo medžioti dėl mėsos.
Daugelyje kultūrų, o ypač Vakaruose, žmonės ir toliau vartoja pieną, nepaisant to, kad jie jau seniai nebe kūdikiai. Iš pradžių tik kūdikiai ir vaikai gebėdavo virškinti pieną, nes suaugusieji negamino fermento laktazės, būtino virškinti piene esančią laktozę. Su laiku vis daugiau žmonių pradėjo virškinti laktozę, o tai leido pieną naudoti kaip naują mitybos šaltinį.
ĮDOMUS FAKTAS:
Fermentas – laktazė, kuris reikalingas laktozei virškinti, didžiausią kiekį žmogaus plonojoje žarnoje pasiekia po gimimo ir tada pradeda lėtai mažėti, nebent pienas vartojamas reguliariai.
Pieno nauda
Pienas yra pirmasis maistas, kurį gauname atėję į šį pasaulį. Motinos piene yra daug maistinių medžiagų, sočiųjų riebalų, naudingų bakterijų, nepakeičiamų riebalų rūgščių, baltymų ir angliavandenių. Šios medžiagos skatina insulino išsiskyrimą, o tai savo ruožtu skatina augimą. Tie, kurie nori priaugti svorio ir neturi autoimuninių ligų, odos problemų ir nėra jautrūs insulinui, pieno produktų neturėtų atsisakyti.
Fermentuoti pieno produktai – kefyras, išrūgos, turi daug gerųjų bakterijų, o fermentacijos proceso metu suvartota didžioji dalis piene esančio cukraus – laktozės paverčia pieno produktus sveikesniais. Nes būtent laktozė dažniausiai būna didžioji problema esanti piene.
Kodėl Paleo mityboje nėra pieno?
1.Dauguma žmonių blogai toleruoja laktozę. Apie pieno ir jų produktų netoleravimą galime tiesiog nežinoti, o pilvo papūtimus ar vis išlendančius spuogus „nurašyti” ant ko nors kito. Net jei tai iš pažiūros nepastebima, laktozės pašalinimas iš mitybos gali išties turėti teigiamos įtakos mūsų savijautai ir išvaizdai.
Laktozės netoliaravimo ženklai:
- viduriavimas,
- dujų žarnyne kaupimasis,
- skausmingi pilvo spazmai,
- pilvo gurgimas,
- pykinimas.
2. Mūsų organizmas dažnai sukelia netoleranciją arba alerginę reakciją į vieną iš pieno baltymų – kazeiną. Vis dėlto manoma, kad ožkos ar avies piene esantis kazeinas, A2 forma, o ne A1, sukelia mažiau problemų arba jų visai nekelia. Kai kurios karvių veislės taip pat gamina A2 kazeiną. Taip pat įrodyta, kad kazeinas sukelia priklausomybę – jis virškinimo procese išskiria vadinamus kazomorfinus – opiatus, kurie veikia kaip narkotikai. Daug kazeino turi sūris, todėl mes jį labai mėgstam!*
3.Kita pieno produktų problema yra didelis angliavandenių kiekis juose ir tai, kad jis skatina insulino išsiskyrimą. Tai skatina svorio augimą. Kietuose sūriuose, jogurte ir kefyre, kurie buvo fermentuoti pakankamai ilgai, laktozės beveik nelieka, todėl tai yra gera netoleruojantiems laktozės alternatyva. Net ir neturintys ar mažai laktozės turintys pieno produktai vis tiek turės šį insuliną skatinantį poveikį.
4. Pieno produktai skatina augimą dėl daugybės piene esančių hormonų. Augimo faktoriai dažnai yra mums naudingi – padeda augti raumenims, atsigauti po ligos. Iš kitos pusės, ilgalaikis pieno vartojimas trumpina mūsų gyvenimą. Jei greičiau augame, tai greičiau ir senstame. Tai skatina spuogų atsiradimą, o kai kurie mokslininkai teigia, kad vartojant pieno produktus daug greičiau vystosi vėžinės ląstelės. Iš kitos pusės, augimo faktoriai dažnai yra mums naudingi – padeda augti raumenims, atsigauti po ligos.
Net jei ir nesate iš tų, kurie netoleruoja laktozės ar kazeino ir nesijaudinate dėl svorio padidėjimo ar padidėjusio insulino kiekio, įprastas parduotuvėje pirktas pienas vis tiek yra labai prastas pasirinkimas. Karvės dažniausiai maitinamos genetiškai modifikuotais kukurūzais ir soja, laikomos uždarytos labai ankštoje aplinkoje. Lyg to būtų negana, pienas yra nugriebiamas, kad sumažėtų sveikų sočiųjų riebalų, ir pasterizuojamas, todėl dauguma naudingų bakterijų tiesiog žūsta.
Kuo pakeisti pieną?
Karvės pieno skonį primena sojos pienas. Beje, iš jo yra įmanoma pagaminti net jogurtą ar varškę. Tačiau paleo mityba nerekomenduoja vartoti sojos produktų dėl juose esančių natūralių hormonų – fitoestrogenų, bet jie ne tokie pavojingi, kaip karvės pieno hormonai.
Paleo mityboje leidžiama vartoti kokosų ir migdolų pieną. Šios pieno rūšys skiriasi tiek skoniu, tiek sudėtimi, tačiau abu turi daug naudingų maistinių medžiagų. Neretai iš jų kokosų ir migdolų pieno gaminami gėrimai, kuriuose priedamos įvairios mums nenaudingos medžiagos. Prieš įsigyjant kokosų ar migdolų pieno, svarbiausia atkreipti dėmesį į etiketes ir pasirinkti tokį pieną, kuriame nėra cukraus ar kitų mums nenaudingų ir nenatūralių medžiagų.
Tikimės, kad šis straipsnis padės jums sąmoningai pasirinkti, ar vartoti pieną ir jo produktus ar atsisakyti.
ŠALTINIAI:
Milk – https://en.wikipedia.org/wiki/Milk
AR ŽINOTE, KAD PIENAS SUKELIA PRIKLAUSOMYBĘ? – https://www.sveikaszmogus.lt/MITYBA-7509-Ar_zinote_kad_pienas_sukelia_priklausomybe
Health benefits and risks of consuming milk – https://www.medicalnewstoday.com/articles/296564